Monday, March 24, 2014

Mh370

Saturday, July 20, 2013

WAKE UP MUSLIMS SEE THE BRAVE GIRL


' American Lady A big slap on the face of Obama and all Muslim community by american lady raising her voice on killing of innocent Muslims . How strange is this that even American citizen can fel our pain but we just suffer and bear can't feel. insult in the United States

Sunday, April 1, 2012

Taming Sari - Antara Mitos dan Realiti

Taming Sari - Antara Mitos dan Realiti: "Taming Sari - Antara Mitos dan Realiti Oleh Rohaniza Idris bminggu@bharian.com.my 2012/02/05 Keris tersohor di alam Melayu lambang kebesaran Diraja Kesultanan Perak KERIS iaitu sejenis senjata pendek yang digunakan untuk mempertahankan diri sejak lebih 600 tahun dulu tidak dapat dipisahkan daripada warisan galur bangsa. Senjata unik di dunia Melayu ini boleh didapati di kawasan berpenduduk Melayu seperti Malaysia, Indonesia, Singapura, selatan Thailand; Mindanao, Filipina serta Brunei dengan nama yang digunakan untuk senjata ini berbeza mengikut daerah. "

'via Blog this'

SELINTAS SEJARAH KERIS

Keris Taming Sari Hang Tuah « Sejarah Hang Tuah

Keris Taming Sari Hang Tuah « Sejarah Hang Tuah: "Taming Sari adalah nama seorang pendekar Jawa dalam kerajaan Majapahit seperti yang tersebut di dalam Hikayat Hang Tuah. Menurut hikayat ini, Taming Sari adalah seorang panglima yang paling handal di Majapahit ketika itu, dan beliau telah ditugaskan oleh Bendahara Majapahit, Patih Gajah Mada untuk membunuh Hang Tuah. Taming Sari dikatakan seorang yang kebal tidak dapat dicederakan oleh senjata. Bagaimanapun, kekebalannya adalah terletak pada keris yang digunakannya. Hang Tuah pula pada masa itu telah berguru kepada seorang ahli pertapaan Jawa bernama Sang Adi Putera. Gurunya itu telah memberitahu akan kelemahan Taming Sari. Oleh itu, pada hari pertarungan antara kedua pendekar ini di hadapan Sultan Melaka dan Betara Majapahit, Hang Tuah telah berjaya merampas keris Taming Sari dan menggunakan keris itu untuk menikamnya hingga mati."

'via Blog this'

Culture, Traditions & Cuisine - Malaysia Homestay

Culture, Traditions & Cuisine - Malaysia Homestay: "Enjoy a fascinating spectrum of cultures and traditions in a Malay village. Watch cultural performances or be immersed in the enchanting melody of traditional musical instruments. A not-to-be-missed highlight is the mock-wedding, held to showcase the colourful and interesting local customs. The convivial atmosphere will set the stage for lots of excitement! Malaysia is a mosaic of three major races; the Malay, Chinese and Indian. In addition, the country is home to many ethnic communities."

'via Blog this'

Amietz@f.k ~ Selamat Melayari Dunia Sesawang Jijah ...

Amietz@f.k ~ Selamat Melayari Dunia Sesawang Jijah ...: "hehehe mesti korang terkujat ngape aku letak gambo macam ni kann? .. cuba korang bayangkan macam mana terkujatnya bila korang jumpa sendiri situasi ni ... hehehe gambar ni cik jah pinjam dari kawan ... dia pegi makan nasik lemak area mana tah.. then ternampak laaa makhluk Allah yang sorang ni ...  hulalala ... sempat lak dia ambik gambo ... tapi arini bukan nak citer pasal pompuan ni ... tapi pompuan lain ... ada sorang minah ni ...dia ni memang body mantap laa .. keje cashier kat tempat makan... pakaian memang mantap macam tuan dia jugak.. kekadang seksi sangat sangat .. kekadang ..sedap gak mata memandang.... "


'via Blog this'

Arts, Crafts & Pastimes - Malaysia Homestay

Arts, Crafts & Pastimes - Malaysia Homestay: "Malaysia has a wealth of traditional arts and crafts. Many villagers are skilled artisans, and they dedicate a great deal of time and effort towards creating these exquisite pieces. Handicrafts can be made of fabric, wood, bamboo and many more. They make excellent souvenirs. In a homestay village, visitors not only watch but can also learn how the intricate Malaysian crafts are made. Various techniques are demonstrated and visitors are always encouraged to try their hand at creating their own souvenirs."


'via Blog this'

Mexican Crafts for Kids

Mexican Crafts for Kids: "Mexican Crafts for Kids Hola! Check out these great Mexican Crafts for Kids. These are great projects for the kids to celebrate Cinco De Mayo or when learning about Mexico! Make sure you check back with us frequently, we're always adding new craft ideas! "


'via Blog this'

Easy Paper Native American

Easy Paper Native American: "DLTK's Holiday Crafts for Kids Native American Boy Paper Craft Materials you will need are a printer, paper, scissors, glue, and something to colour with. "


'via Blog this'

Berita Harian Online | Kraf kelas dunia

Berita Harian Online | Kraf kelas dunia: "Kraf kelas dunia Oleh Fairuz Zaidan 2010/10/03 BUKAN saja terkenal dengan keindahan pulau yang mampu menggamit ribuan pelancong dalam dan luar negara untuk ke sana, Terengganu turut menzahirkan lebih banyak tarikan lain termasuklah sebagai lokasi yang menawarkan pelbagai produk hasil kraf terkemuka di rantau ini. Masakan tidak, ada di antara produk hasil kraf negeri pesisir pantai itu hampir tidak ada ditawarkan di negeri lain, sekali gus membuktikan nilai eksklusif hasil seni tradisional yang bernilai tinggi terus dipertahan oleh generasi hari ini. " 'via Blog this'

Saturday, March 31, 2012

Ensiklopedia Muslim (موسوعة المسلم): DOSA TIDAK TERAMPUN

Ensiklopedia Muslim (موسوعة المسلم): DOSA TIDAK TERAMPUN: "DOSA TIDAK DIAMPUN: Banyak dosa besar yang tidak diampun oleh Allah selain daripada Syirik kepada Allah s.w.t. Akan tetapi yang berhak mengampuninya ialah manusia sendiri. Dosa-dosa ini ialah dosa-dosa yang berkaitan dan bersabit dengan manusia sesama manusia. Dosa-dosa ini tidak akan diampun oleh Allah s.w.t. walaupun dengan Taubat Nasuha, Haji yang Mabrur atau puasa yang sempurna. Antara dosa-dosa tersebut ialah;"

'via Blog this'

Fakta dan Khasiat Habbatus Sauda Penawar Penyakit

Fakta dan Khasiat Habbatus Sauda Penawar Penyakit: " Salam buat semua rakan pembaca.Hari ini jom kita lihat fakta serta khasiat habbatus sauda,antara tumbuhan yang dikatakan sebagai'white spectrum herb', iaitu mampun untuk menyembuhkan pelbagai penyakit dengan izinNya. Habbatus sauda memang popular di Malaysia dan negara di Asia. di Malaysia terdapat pelbagai syarikat jualan langsung dan juga syarikat single level yang mempopularkan Habbatus sauda di dalam pelbagai campuran minuman dan makanan kesihatan. Habbatus sauda merupakan tumbuhan yang berasal dari selatan dan barat daya Asia. Merupakan tumbuhan yang berbunga sepanjang tahun. Mempunyai daun yang halus serta mempunyai bunga yang berbentuk kapsul.Di dalam bunga berbentuk kapsul inilah terdapatnya biji benih, jika dikeringkan atau setelah buah matang ianya pecah dan terdedah kepada udara menyebabkan biji benih tadi akan berwarna hitam.. Mempunyai ketinggian 12 -8 inci serta bunga berwarna ungu muda dan putih. Biji benihnya sebelum matang mempunyai rasa pahit dan pedas." 'via Blog this'

Sunday, March 4, 2012

Zaireey@Sports: ASPEK NEUROFISIOLOGI KEBANGKITAN

Zaireey@Sports: ASPEK NEUROFISIOLOGI KEBANGKITAN: Apakah yang anda faham tentang kebangkitan? Kebangkitan ataupun juga disebut sebagai arousal, drive, activation, readiness dan excitation a...

Thursday, March 1, 2012

zaireey@TMK: 'Papa, mama... tolong saya!'

zaireey@TMK: 'Papa, mama... tolong saya!': Oleh FIRDAUS HASSAN firdaus.hassan@kosmo.com.my SUBANG JAYA – Para ibu bapa yang mempunyai anak-anak bersekolah dinasihatkan supaya tidak te...
ShareThis